Grote Kerk Naarden eerste kerk met een informatieroute in gebarentaal

 

Deuren open voor toerisme en nieuwe informatieroutes

Op vrijdag 5 juli opent Grote Kerk Naarden haar deuren voor het toerisme. Dit seizoen zijn er nieuwe rondleidingsroutes in de kerk en is één van de routes in de Nederlandse Gebarentaal. Daarmee is Grote Kerk Naarden de eerste kerk in Nederland met informatie die toegankelijk is voor doven en slechthorenden.

Nieuw zijn de zogenaamde ‘Kijk in de kerk’- routes. Dit zijn twaalf verschillende rondleidingen voor bezoekers van Grote Kerk Naarden die vorig jaar ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van het tongewelf ontwikkeld zijn met steun van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met een route in de hand kunnen bezoekers de kerk, haar geschiedenis en bezienswaardigheden ontdekken. Elke route behandelt in woord en beeld een ander aspect van de kerk, zoals het Middeleeuws ontstaan, het tongewelf, de topattracties of de zerken en merken in de kerk. Er is ook een speciale rondleiding voor kinderen.

Informatie in de Nederlandse Gebarentaal

Voor de rondleiding met algemene informatie over de kerk zijn filmpjes gemaakt in de Nederlandse Gebarentaal. Het Nederlands Gebarencentrum heeft de vertalingen geproduceerd. Door een QR-code op de route te scannen met een mobiele telefoon krijgt de bezoeker een filmpje te zien in de Nederlandse Gebarentaal. Dankzij bijdragen van het ministerie van OCW en het Mondriaanfonds is deze productie mogelijk gemaakt.

Daarnaast zijn er van de algemene route negen vertalingen naar het Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Portugees, Spaans en Tsjechisch.

Torendeuren open voor toerisme

Grote Kerk Naarden is van vrijdag 5 juli tot en met zondag 15 september elke dag geopend voor toerisme. In verband met de restauratiewerkzaamheden aan het dak blijven in tegenstelling tot voorgaande jaren de deuren aan Marktstraat dicht en zal de toreningang worden gebruikt. Iedereen kan de kerk binnenlopen; voor een rondleiding met één de van Kijk in de kerk-routes in de hand, voor een blik op het tongewelf, om de orgels te bekijken of gewoon zomaar, om de prachtige en serene omgeving die de kerk ook biedt te ervaren. Er is ook altijd iemand aanwezig voor vragen of een persoonlijke rondleiding.

De openingstijden zijn zondag en maandag van 13:30 tot 16:30 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 10:30 tot 16:30 uur. Wij raden aan om voorafgaand aan een bezoek altijd de website van Grote Kerk Naarden te raadplegen (www.grotekerknaarden.nl); de kerk kan gesloten zijn in verband met een besloten evenement.